Tiptronic vs S tronic

Tiptronic vs S tronic

Cutia de viteză automată a fost creată cu scopul de a lucra în tandem cu motorul, schimbând treptele de viteză fără intervenția șoferului. În acest articol vom compara funcționalitatea și caracteristicile a două cutii de viteze automate: Tiptronic și S tronic.

Ce este cutia de viteze Tiptronic?

Cutia de viteze Tiptronic este un sistem  ce permite șoferilor să controleze manual cutia de viteze automate. Aceasta a fost lansată în anul 1990 de producătorul de mașini Porsche, fiind instalată doar pe mașinile produse de acesta. Însă astăzi versiuni ale sistemului Tiptronic apar la mașinile produse de Audi, Seat, Peugeot și Volkswagen.

Cum funcționează cutia de viteze Tiptronic?

Cutia de viteze Tiptronic a fost concepută pentru a simula condusul mașinilor de curse pe mașinile obișnuite. Pentru a obține acest lucru transmisia automată este controlată manual precum cea secvențială, deci vitezele sunt schimbate secvențial.

Cutia Tiptronic aduce o inovație prin încorporarea unei funcții de protecție, cu rolul de a preveni deteriorarea motorului și a cutiei de viteze în sine. În situația în care motorul atinge o viteză critică sau soferul a fost inactiv pentru o perioadă îndelungată, computerul de bord trece din modul manual în cel automat.

Ce este cutia de viteze S tronic?

S tronic este un tip de cutie de viteze automată, caracterizată printr-un ambreiaj dublu, ce a apărut pentru prima dată în anul 2005 la mașinile Audi. Mașinile Volkswagen încorporau această cutie de viteze, dar sub denumirea de DSG.

Cutia de viteze S tronic aduce împreună avantajele transmisiei automate și transmisiei manuale. Aceasta sporește confortul în timpul condusului dar permite și schimbarea manuală a vitezei.

Cum funcționează cutia de viteze S tronic?

Transmisia conține doi arbori principali cu viteze pare și impare, cuplați la câte un ambreiaj individual. Datorită acestei construcții, când este acționată o viteză, unitatea de control electronică poate analiza semnalele de la diferiți senzori și alege în mod corect următoarea viteză de pe al doilea arbore.

Pentru tranziția la modul manual trebuie doar să glisezi maneta selectoare în fanta corespunzătoare a schimbătorului de palete.

Acestea sunt principalele informații pe care ar trebui să le știii despre cutiile de viteze automate Tiptronic și S tronic. Pentru mai multe articole utile, te invităm să explorezi blogul nostru!

Related posts

Cum să-ți restaurezi farurile

Odată cu trecerea timpului și expunerea la elementele climatice, claritatea farurilor auto se diminuează. Lentilele încețoșate sau îngălbenite pot reduce eficacitatea farurilor pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate slabă, ceea ce este deosebit de periculos în sezonul toamnă/iarnă.  Setul de restaurare a lentilelor farurilor – Turtle...

Mai multe detalii ...

Tatăl anului

Cumpărarea unei mașini de lux în ediție limitată de 28 de milioane de dolari nu este la îndemâna tuturor. Însă un tată vietnamez a decis să ia lucrurile în propriile mâini și să construiască de la zero o replică funcțională în miniatură a Rolls-Royce Boat Tail. Faceți cunoștință cu...

Mai multe detalii ...