EGR – Exhaust Gas Recirculation

Ce este EGR mai exact ?

Initialele EGR,provin din limba engleză Exhaust Gas Recirculation, tradus recircularea gazelor de eșapament, este de fapt reprezinta sistemul care reutilizează gazele rezultate în urma procesului de ardere a carburantului.

După ce gazele rezultate ies din camera de ardere, sunt răcite de la o temperatură de  750 de grade Celsius, până la aproximativ o temperatura de 150-170 de grade Celsius.

Odată răcite, o parte dintre acestea sunt reintroduse în sistemul de admisie al mașinii pentru a fi refolosite.

Acest sistem de recirculare a fost introdus în încercarea de a reduce semnificativ emisiile de noxe ale mașinilor, în special ale celor cu motor diesel.

Despre EGR

Ce se intampla cu autoturismul nostru daca sistemul EGR nu functioneaza in parametrii normali ?

Exista si cazul în care clapeta sistemului EGR rămâne închisă, ceea ce înseamnă că gazele produse de motorul masinii nu vor mai fi recirculate.

Acestea vor fi eliminate direct, imediat după combustie. În cazul acesta, ca și efecte adverse / secundare am putea observa urmatoaerle situatii :

  • Pornire grea ( Automobiulul porneste mult mai greu…)
  • Funcționare deficitară la temperaturi joase ( masina se comporta sub standarde, cand o utilizam la temperaturi joase)
  • Creșterea intervalului de timp pentru a ajunge la temperatura optimă ( Atingerea temeraturii ideale de 90 grade celsius dureaza mult mai mult decat de obicei.
  • Puterea și cuplul scad simțitor ( masina nu mai trage)
  • Turbocompresorul intră și iese din funcțiune foarte apăsat (EGR-ul are și rol de tampon pentru turbină) (Atunci cand turbocompresorul nu functioneaza, puterea capacitatii masinii reste redusa drastic chiar si cu pana 50 % )
  • Fum gros de culoare închisă ( Fum negru intens pe evacuare).

În momentul de față există două sisteme de recirculare în utilizare.

  • Sistem de Recirculare Simplu
  • Sistem de Recirculare cu Răcire Intermediară

În cazul în care unul sau mai multe din aceste simptome apar la mașina dumneavoastră ar fi indicat să duceți automobilul în cel mai apropiat service.  Aici, în funcție de gravitatea situației, acesta va fi curățat sau înlocuit.