Cum sa alegi uleiul de motor potrivit pentru masina ta

Având în vedere toate opțiunile de ulei de motor , alegerea uleiului potrivit pentru mașina dvs. ar putea părea o sarcină imposibil de efectuat sau descurajantă. În timp ce există un munte de informații pentru a afla mai multe despre diferitele opțiuni de ulei, primul pas este foarte simplu: Uitați-vă în manualul automobilului dvs.

cum sa alegi uleiul potrivit pentru masina ta
cum sa alegi uleiul potrivit pentru masina ta

Manualul masinii dvs. va afisa greutatea necesara recomandata a uleiului, indiferent daca acesta este un standard ca 10W-30 sau ceva mai neobisnuit.

Mai târziu, vom explica ce înseamnă greutatea și cum trebuie să o ajustați în funcție de anotimpuri.

Pentru moment, alegeți un ulei cu vascozitata recomandată de la un brand care afișează simbolul starburst care indică faptul că uleiul a fost testat de Institutul European al calitatii. În plus, pe container există o denumire de serviciu cu două caractere.

Cele mai recente standarde de servicii API sunt „SL”. SL se referă la un grup de teste de laborator și de motor, inclusiv cele mai recente serii pentru controlul depozitelor la temperaturi ridicate.

Viscozitatea uleiului pentru automobile :

Viscozitatea înseamnă rezistența fluidului la curgere.

În motorina, este evaluată la zero grade Fahrenheit (reprezentată de numărul precedent „W” pentru iarna) și la 212 grade (reprezentat de al doilea număr în desemnarea vâscozității).

Uleiul de motor se înclină în timp ce se încălzește și se îngrose pe măsură ce se răcește. Deci, cu aditivii potriviți pentru ai ajuta să reziste la subțierea sa, insa un ulei poate fi evaluat pentru o viscozitate când este rece..

cum sa alegi uleiul pentru masina

Cu cât este mai rezistent la subțiere, cu atât este mai mare numărul secund (10W-40 față de 10W-30, de exemplu) și asta e bine. În rațiune, uleiul mai gros, în general, sigilează mai bine și menține un film mai bun de lubrifiere între piesele în mișcare.

La sfârșitul temperaturii scăzute, uleiul trebuie să fie rezistent la îngroșare, astfel încât să circule mai ușor pe toate părțile mobile ale motorului.

De asemenea, dacă uleiul este prea gros, motorul necesită mai multă energie pentru a întoarce arborele cotit, care este parțial scufundat într-o baie de ulei.

Grosimea excesivă poate face mai dificilă pornirea motorului, ceea ce reduce economia de combustibil. Un ulei de 5W este de obicei ceea ce este recomandat pentru utilizarea în timpul iernii.

Cu toate acestea, uleiurile sintetice pot fi formulate pentru a curge chiar mai ușor atunci când sunt reci, astfel încât acestea pot trece teste care îndeplinesc ratingul de 0W.

Cel de-al doilea număr în clasa de vâscozitate – „40” în 10W-40, de exemplu – vă spune că uleiul va rămâne mai gros la temperaturi ridicate decât unul cu un al doilea număr inferior – „30” în 10W-30, de exemplu .

Ceea ce este cu adevărat important este faptul că utilizați vâscozitatea de ulei recomandată de manualul proprietarului mașinii.

De cate feluri este uleiul auto ?

Uleiul complet sintetic:

Uleiurile fabricate pentru motoarele de înaltă tehnologie, fie că sunt într-un model Chevy Corvette sau Mercedes-Benz, sunt pline de sintetice. Dacă aceste uleiuri trec teste speciale stricte (indicate prin etichetarea lor), înseamnă că au o performanță superioară și durabilă în toate zonele critice, de la indicele de vâscozitate la protecția împotriva depozitarilor.

Acestea curg mai bine la temperaturi scăzute și mențin unghiurile de vârf la temperaturi ridicate.

De ce nu ar trebui să le folosească toată lumea?

Răspuns: Aceste uleiuri sunt scumpe și nu fiecare motor are nevoie de ele. De fapt, pot exista unele caracteristici pe care motorul mașinii dvs. are nevoie ca sinteticele să nu le aibă. Din nou, utilizati manualul dvs. de utilizare al automobilului.

Ulei de sinteză organica:

Aceste solutii vascoase au o doză de ulei sintetic amestecat cu ulei organic și în ansamblu sunt formulate pentru a oferi protecție in sarcini mai grele și temperaturi ridicate.

Aceasta înseamnă ca in  general acestea se evaporă mult mai puțin, ceea ce reduce pierderea de petrol . Sunt populare cu pentru automobilele  pickup si SUV-uri care isi doresc protecție împotriva încărcăturilor mari.

Și sunt mult mai puțin costisitoare decât sinteticele pline, poate doar câțiva bani in plus, fata de un ulei convențional premium.

Uleiul recomandat pentru rulajul la autoturismele cu un kilometraj mare:

Vehiculele de astăzi durează mai mult, iar dacă vă place ideea de a plăti mașina și de a conduce kilometrajul în șase cifre, aveți o altă opțiune de ulei, acelea formulate pentru vehicule cu kilometraj mai mare.

Aproape două treimi din vehiculele de pe șosea au mai mult de 75.000 de mile pe kilometraj. Astfel, rafinăriile de petrol au identificat acest lucru ca o zonă de interes pentru clienți și au uleiuri noi pe care le recomandă pentru aceste vehicule.

Atunci când mașina sau vehiculul ușor / SUV este ceva mai în vârstă și are mult mai mult kilometraj, este posibil să observați câteva pete pe podeaua garajului.

Este vorba de momentul în care trebuie să adăugați un litru mai des decât atunci când vehiculul a fost nou.

Garniturile de arbori cotiți s-au întărit și și-au pierdut flexibilitatea, astfel încât au scurgeri (în special la temperaturi scăzute) și pot crăpa.

Uleiurile pentru autoturismele cu un kilometraj mai consistent sunt formulate cu agenți de etanșare care se varsă în porii sigiliilor pentru a-și restabili forma și a crește flexibilitatea.

În majoritatea cazurilor, garniturile de etanșare din cauciuc sunt proiectate să se umfle suficient pentru a opri scurgerile.

producatori renumiti de uleiuri auto
Producatori renumiti de uleiuri auto precum  Valvoline, Mobil1, Castrol, Quaker State.

De unde putem achizitiona un ulei auto de calitate premium precum : Valvoline, Castrol, Mobil1, LiquiMolly ?

Magazinul bestautovest.ro va pune la dispozite o gama intreaga de uleiuri auto de la cei mai recunoscuti producatori din lume precum ar fi castrol, mobil1 etc .