Oglinzi laterale retrovizoare

oglinzi laterale retrovizoare

Oglinzi laterale retrovizoare

Te ajuta sa vezi ce se intampla in jurul masinii.

Ele sunt kit-ul vizual cel mai important si indispensabil pentru siguranta ta cand esti la volan. Scopul lor este sa iti indice tot ce se intampla in spatele tau, factor la fel de important cum este si vizibilitatea in fata. Din aceasta cauza, foloseste-le frecvent!

 • Oglinzile retrovizoare trebuie folosite regulat si candidatii trebuie sa fie constienti de prezenta altor masini, chiar si atunci cand au puncte moarte de vizibilitate.
 • Folosirea preventiva a oglinzilor este necesara inainte semnalizare, schimbarea directiei, schimbarea vitezei sau in timpul unei manevre.
 • Cand folosesti oglinzile retrovizoare, nu iti lua ochii de la drum foarte mult timp.
 • O privire scurta ar trebui sa fie suficienta.
 • Daca nu, atunci o serie de priviri scurte este de preferat uneia lungi, in care sa pierzi contactul vizual cu soseaua din fata.
 • Cu cat conduci mai repede, cu atat mai din timp si mai frecvent trebuie sa verifici oglinzile retrovizoare.
 • Daca trebuie sa accelerezi, sa franezi, sa schimbi directia, sa intorci, sa opresti sau daca te apropii de un potential pericol ce determina aceste masuri, ai obligatia de a verifica mereu oglinzile.

Oglinzile retrovizoare de exterior

Acest tip de oglinzi retrovizoare este facut dintr-o oglinda convexa, pentru care se foloseste sticla curbata. Oglinzile convexe ofera un unghi mai mare de vizibilitate, dar ingreuneaza aprecierea distantei si a vitezei masinilor din spate. Acestea par mai mici si mult mai departe decat sunt in realitate.

Ajusteaza oglinzile de exterior astfel incat sa obtii cea mai buna reflexie dintr-un minim de miscari ale capului. Pozitia corecta este atunci cand poti vedea prin oglinda o bucata mica din suprafata masinii tale, in timp ce linia orizontului e vizibila in mijloc.

Oglinzile nearside si offside

Oglinda nearside este cea care se afla cel mai aproape de bordura, in partea stanga a masinii, in timp ce oglinda offside este cea de pe partea dreapta.

Punctul mort

Este punctul in care portiunea din jurul masinii nu poate fi vizibila prin oglinzile retrovizoare. Cel mai periculos punct mort este cel cuprins intre umerii tai, arie obstructionata vizual de propriul tau corp.

Pentru a pre-intampina acest punct mort, poti sa te uiti peste umarul drept si peste cel stang direct prin geamurile laterale ale masinii.

Uneori e necesar sa verifici un astfel de punct mort in miscare, ca de exemplu atunci cand schimbi benzile. Pentru a verifica traficul in siguranta, arunca o privire scurta in stanga sau in dreapta. Nu e nevoie sa te intorci cu tot corpul pentru a verifica ce se intampla in spatele tau, plus ca este si foarte periculos.

Folosirea oglinzilor retrovizoare

Folosirea regulata a oglinzilor retrovizoare este o parte importanta a condusului in conditii de siguranta. Trebuie sa stii mereu ce se intampla in jurul tau.

Atunci cand folosesti oglinzile retrovizoare, trebuie sa te intrebi ce se intampla in jurul tau, cat de aproape de tine sunt celelalte masini, cu ce viteza aproximativa conduc ceilalti soferi din spate si care le sunt intentiile.

Trebuie sa ai suficient timp sa decizi, de aceea folosirea din timp al oglinzilor retrovizoare este esentiala.

Ce oglinda sa folosesti si in ce moment depinde de tipul de manevra pe care il faci. In mod normal, prima oglinda ce se verifica este cea de interior si apoi cele de exterior.

Retine: Inainte de orice manevra, verifica oglinzile retrovizoare.

Asta include:

 • Pornire de pe loc – verifica toate oglinzile si uita-te si peste umarul tau drept
 • Schimbarea benzilor – verifica toate oglinzile si uita-te si peste umar, ori in dreapta ori in stanga, in functie de directie
 • Depasire – verifica toate oglinzile, cu atentie mai mare catre oglinda offside, pentru a te asigura ca nu e cineva din urma ce vrea sa te depaseasca pe tine in acelasi timp
 • Intoarcere stanga sau dreapta – verifica oglinda de interior si pe cea exterioara dreapta daca intorci spre dreapta si pe cea exterioara stanga, daca intorci spre stanga
 • Incetinire sau oprire – un vehicul ce merge in spatele tau prea aproape poate sa nu reuseasca sa opreasca la timp cand tu franezi. Verifica oglinzile in timp util, astfel incat, acolo unde se poate, sa pierzi din viteza treptat, pentru a-I da suficient timp si celui din spate sa iti afle intentiile
 • Parasirea masinii – verifica oglinzile si punctul mort inainte de a deschide usa, pentru a te asigura ca nu trece un alt vehicul.
 • Sursa articol : pdc.ro
 • Sursa imagine : pixabay.com

 

Related posts