Inlocuirea corecta a filtrului de habitaclu, cunoscut şi sub numele popular de filtru polen !

Inlocuirea corecta a filtrului de habitaclu, cunoscut şi sub numele popular de filtru polen !

Ce face, de fapt, acest filtru?

Poziţionat fiind pe calea de acces a aerului folosit de sistemul de climatizare, opreşte o grămadă de materii nedorite să pătrundă în habitaclu.

De la praf, polen, insecte, fire de păr, seminţe şi alte asemenea, până la pietricele care pot ajunge în zona de colectare a aerului pentru climatizare, toate acestea sunt oprite în filtrul de habitaclu.

 

În mod normal, filtrele de habitaclu sunt de două tipuri:

simple şi cu carbon activ.

Cele simple sunt făcute din straturi succesive de materiale speciale (de la hârtie până la ultimele tipuri de mase plastice), cele cu carbon activ au între straturi şi o cantitate de carbon activ, fiind mai eficiente în filtrarea agenţilor patogeni şi a diverselor tipuri de bacterii sau microorganisme ce pot contamina aerul din interiorul vehiculului.

Ce se întâmplă pe măsură ce filtrul de habitaclu se deterioreaza şi adună materiile menţionate mai sus?

Ei bine, fluxul de aer scade treptat, ajungându-se în cazuri extreme să avem viteza ventilatorului climatizării la maximum şi prin aeratoare să iasă foarte puţin aer.

Fiind o piesă relativ simplă, filtrul de habitaclu nu costă foarte mult, uzual între 20-100 lei, în funcţie de tip şi model.

 

Având specificată în manualul vehiculului periodicitatea de servisare şi înlocuire, aparent n-ar trebui să apară probleme între două schimbări ale filtrului.

Şi totuşi, problemele apar mai rapid decât credeţi… De ce?

Motivele sunt simple:

în funcţie de zona în care se deplasează vehiculul (urban, drumuri cu praf, drumuri de ţară, trecerea prin zone cu contaminanţi – fum, insecte), filtrele se pot îmbâcsi mult mai rapid decât este prevăzut în manualul vehiculului.

Efectele sunt destul de neplăcute: aburirea parbrizului şi a geamurilor laterale, răcire şi încălzire insuficientă, timp mult mai mare de funcţionare a ventilatorului, mai ales în cazul sistemelor de climatizare comandate automat.

Ce putem face ?

Simplu, putem curăţa regulat filtrul de habitaclu, sfatul meu ar fi ca la maximum 3000 de km rulaţi cu vehiculul, filtrul să fie scos şi suflat cu aer comprimat, dacă este cazul chiar înlocuit, indiferent dacă s-a atins sau nu periodicitatea stabilită prin manualul vehiculului.

Dacă însă observăm târziu ineficienţa sistemului de climatizare sau într-o situaţie care nu permite înlocuirea imediată a filtrului de polen (vacanţă într-un loc mai izolat, piesa de schimb se găseşte greu sau comanda durează câteva zile, lipsa unui compresor de aer pentru a se sufla filtrul), există şi o metodă de urgenţă pentru revigorarea parţială a filtrului de habitaclu, până la înlocuirea sa.

Paşii sunt simpli :

1. Scoatem filtrul de polen, îl curăţăm de depuneri, insecte, praf, păr, prin scuturare şi îndepărtarea din pliuri a oricăror impurităţ.

(de obicei filtrul de habitaclu are şi un sens de montare, atenţie să nu-l montaţi invers).In imaginile prezentate mai sus pe filtre este integrat un simbol, care va indica pozitia corecta de montare .

În câteva minute se poate curăţa filtrul aşa cum se observă, la finalul operaţiei aproape că arată ca unul nou. Sigur, capacitatea de filtrare va fi mai redusă însă există.

În plus, fluxul de aer către interiorul habitaclului revine la niveluri normale, în aşa fel încât sistemul de climatizare automată va reduce turaţia ventilatorului, iar la sistemele de climatizare manuală vom reduce noi turaţia, pentru că în mod evident fluxul de aer se îmbunătăţeşte.

Care sunt cele mai bune filtre pentru autoturismul tau ?

Filtrele conventionale pentru interior ce poarta denumirea de filtre de polen, previn patrunderea prin sistemul de ventilatie a particulelor de praf, polen, calamina si mirosuri.

Masinile dotate cu filtrele pentru interior FreciousPlus de la MANN-FILTER, ofera posibilitatea persoanelor care sufera de alergii, astm sau febra fanului, indiferent de varsta, sa respire corect si intr-un mod sanatos, acestea reusind sa capteze aproape in totalitate aerul nefavorabil si prevenind astfel raspandirea mucegaiului si a bacteriilor in interiorul autovehiculelor.

Structura filtrelor FreciosPlus

  • Strat filtru de particule

Opreste, pe lsngs particulele grosiere, cum sunt praful, polenul si particulele generate de uzarea anvelopelor, si pe cele mai mici dintre acestea, cum este praful fin, pana la aproape 100 %.

  • Strat premium din carbune activ

Prin folosirea de granulat din carbune activ, mirosurile si gazele nocive, cum sunt ozonul, dioxidul de sulf sau oxizii de azot, sunt eliminate.

  • Strat biofunctional

Invelisul biofunctional special, cu polifenoli naturali, capteazt alergenii liberi. Invelisul suplimentar antimicrobian priveaza de hrana bacteriile si mucegaiurile

Unde gasesc Filtre MANN cu livrarea rapida ?

In ziua de astazi, cum technologia avanseaza tot mai rapid, nu este nevoie sa va deplasati de acasa . Puteti comanda aceste filtre mann de pe magazinul nostru online de piese si accesori auto .

Vezi Kit-uri filtre auto pentru momentul cand trebuie sa facem inspectia tehnica periodica ( ITP ), revizie !

Related posts