Arcurile auto sport

Arcurile auto sport

Arcurile auto sport

Primul si cel mai evident, inclusiv vizual, este garda la sol coborata a masinii tale. O garda la sol micsorata inseamna automat un arc mai dur, deoarece masina fiind coborata nu mai este acceptata aceeasi cursa a suspensiei. Aceasta trebuie micsorata pe partea de inchidere. Pe partea de deschidere, aceasta trebuie pastrata, mentinand cursa amortizorului de serie.
Montarea arcurilor sport asigura implicit o tinuta de drum imbunatatita. Aceasta are doua surse: centrul de greutate mai coborat al masinii si micsorarea inclinarii caroseriei pe viraje (body-roll), franarea si demaraje.

O masina cu suspensie sport, lasata datorita arcurilor mai scurte decat cele de fabrica

Majoritatea arcurilor sport sunt adecvate amortizoarelor de serie, neafectand cursa acestora. Duritatea este bine echivalata cu nivelul de amortizare al unei masini stock.

 

Arcuri sport + amortizoare sport

  • Nivel de coborare: 30-60 mm
  • Performanta: medie
  • Confort: bun/mediu

Un set de suspensii sport – arcuri + amortizoare

Amortizoarele sport intra in scena in cazul celor care nu doresc doar aspectul unei masini coborate, ci si o tinuta de drum pe masura aspectului.
De ce avem nevoie de amortizoare sport?
Un amortizor de serie are o anumita cursa.

Sa presupunem ca achizitionam un arc sport coborat cu 40 mm. Din start amortizorul de serie a coborat ca punct final de functionare cu 40 mm.

Acceptabil, avand in vedere ca inca are cursa pentru situatiile de incarcare, denivelari, conditii dinamice deosebite. Acelasi arc, mai scurt trebuie compenseze si cursa de deschidere a amortizorului fara a se desprinde de acesta, dand nastere unor sunete deranjante, dar si a posibilitatii de a sarii din pozitie.

Acest lucru inseamna ca arcul trebuie sa aiba o lungimer suficienta pentru a compensa deschiderea amortizorului. Deci este un compromis. Totusi, exista cazuri cand amortizorul de serie, avand o cursa prea lunga, atinge in capat (bottom-out) si se poate distruge.

Amortizorul sport ne permite sa renuntam la acest compromis. Cursa amortizorului poate fi scurtata si automat arcul poate fi mai scurt.

Un arc mai scurt inseamna mai putina rezonanta introdusa in aceasta la comprimari/destinderi rapide repetate. Un amortizor de serie nu face intodeauna fata unui arc mai dur.

Amortizoarele sport sunt mai dure si au deobicei viata mai lunga decat un amortizor de serie daca sunt secondate de un arc sport.

 

Related posts